Bun venit pe teritoriul promotiei "Sincai '73"

Gheorghe Sincai (28-II-1754 - 2-XI-1816)

Despre Gheorghe Sincai

Cum al doilea îndemn al lui Sincai catre « puii de români » este sa nu-l uite, iata cam ceea ce ne-am putea aminti.

Considerat grosso modo drept « carturar iluminist », Sincai a trait între 1754 si 1816, constituind împreuna cu Samuil Micu (Klein), Petru Maior si Ion Budai-Deleanu nucleul Scolii ardelene. Erau toti iesiti din rândurile  Bisericii greco-catolice (unita) (lucru mai putin cunoscut caci regimul comunist a interzis în 1948 aceasta « a doua religie a românilor »). In pofida acestei obediente, au avut si pozitii critice fata de catolicism si spiritul occidental, pastrând un interes profund fata de ortodoxie.

Sincai a devenit calugar basilit la 19 ani, ceea ce i-a permis, începând din 1774, sa studieze la Roma, timp de 5 ani, teologia si filosofia (împreuna cu Petru Maior). A petrecut apoi un an la Viena, unde a publicat împreuna cu Samuil Micu, în 1780, Elementa linguć daco-romanć, sive valachicć. Este prima gramatica tiparita a limbii române. Fiind scrisa în latina reliefeaza implicit aseamanarea românei cu limba stramosilor romani. Reîntors în Transilvania, va deveni catehet, apoi director al Scolii nationale de la Blaj, si ulterior director al scolilor românesti greco-catolice. Publica mai multe manuale scolare, folosind si grafia latina (introdusa de S. Micu).

Din pricina participarii la miscarea suscitata de Supplex libellus Valachorum Transilvanić, redactat în 1791, Sincai va pierde aceasta pozitie. Va fi fortat sa duca o existenta relativ marginala, fiind câtiva ani corector la Buda, si traind o vreme în Slovacia. In aceasta perioada, termina de scris Chronica românilor si a mai multor neamuri, aparuta postum la Iasi. Proportiile mari si natura lucrarii au facut ca Sincai sa fie considerat istoricul Scolii ardelene. A folosit un material documentar enorm, cartea « n-are însa constructie si nici expresie literara, cu toate ca nu-i lipsita de o anume aroma ardeleneasca », opinia George Calinescu. Desi doar o compilatie oarecum savanta, valoarea Chronicii este mai ales simbolica, cum este si relatia noastra cu Sincai.

(Despre Gheorghe Sincai, de: Radu Clit)


Poemul "Sincai" - St. O. Iosif - folosit ca imn al liceului Gh. Sincai - Bucuresti

    Sincai
       (St. O. Iosif)

Din vechi hrisoave, din scripturi batrâne
Strângând de-a valma note pentru Hronic,
Asa-l vad eu pe tânarul canonic,
Istoricul semet si dârz de mâne.

Când cei puternici l-agraiau ironic,
El nu stiu mânia sa-si înfrâne.
Misei, l-au prigonit, l-au scos din pâne,
Dar n-au înfrânt curajul lui demonic.

Ca Dante, ne-nteles, pribeag prin sate,
Îl vad apoi purtând, trudit de cale,
Gigantica sa opera în spate,

Întreg trecutul natiunii sale:
Un alt Infern, mai crunt, mai plin de jale,
Caci toate-n el erau adevarate !


Sedere placuta pe tarlaua Sincaistilor! Si nu uitati sa ne revizitati. 
Daca cineva doreste  sa intre in legatura cu administratorul acestui "site", este invitat sa scrie la
admin@sincai73.com

Last updated: October 2023